Een hoge foto op een brede afbeelding plaatsen

Geschreven door Woei-Sang Tang op . Geplaatst in Graphic Design

140930-09Het vertical video syndrome (VVS) is anno 2014 een ernstig probleem wat er toe heeft geleid dat miljoenen filmpjes uit de jaren vanaf ongeveer 2010 een zwarte linker- en een rechterblok hebben. Toegegeven, het verticaal vasthouden van een smartphone bij het maken van een video ligt toch beter in de hand, dus ik hoop dat er snel een nieuwe techniek komt dat de smartphonecamera’s automatisch draait.

Foto’s verticaal maken is minder erg, maar je zou maar net een erg mooie foto gemaakt hebben, die je graag wilt gebruiken in een mooie brede slide op je website of voor een mooie presentatie, zonder een groot gedeelte van de originele foto weg te knippen. In deze blogpost zal ik een aantal ideeën geven om toch de gehele foto te gebruiken op een brede afbeelding.

Tip #1: Randen verzachten

Voor deze blogpost heb ik gebruik gemaakt van Photoshop CS 5.1

Even snel het probleem laten zien. We hebben een verticaal genomen foto (portrait) en die willen we plaatsen in een afbeelding in landscape-mode.

140930-01140930-02

Vaak kan een verticale foto wel mooi geplaatst worden in een landscape-afbeelding, maar niet altijd, zoals te zien op de afbeelding hierboven.

De eerste mogelijkheid is om eerst de achtergrond te vullen met een achtergrond kleur die ook voorkomt in de originele foto. Met de Eyedropper Tool kun je heel makkelijk een kleur selecteren in de foto.

140930-03

Vervolgens vullen we de achtergrondslaag met de zojuist geselecteerde kleur (Alt+Backspace). Vervolgens kun je de Eraser Tool gebruiken om de randen van de foto te verzachten, zodat de foto mooi overvloeit in de achtergrond.

140930-04

Nu lijkt de foto meer in de spotlight te staan, in plaats van dat deze zomaar in de afbeelding is geplakt.

Tip #2: Gradient achtergrond

Een tweede methode is om de achtergrond te vullen met een gradient en de foto onbewerkt erboven te plaatsen. Gebruik eveneens de Eyedropper Tool om een kleur te selecteren uit de foto (kies voor het mooiste resultaat een kleur die ergens aan de bovenkant van de foto zit) en kies wit als tweede kleur voor je gradient (afbeelding links). Een tweede variant is om twee kleuren te gebruiken, de ene kleur uit de bovenkant van de foto en de andere kleur uit de onderkant. Deze tweede variant is alleen aan te raden om te gebruiken als duidelijk 2 primaire kleuren aanwezig zijn.

140930-05

Tip #3: Geblurrede achtergrond

De derde methode is de methode die ik zelf het meest gebruik, omdat deze de mooiste resultaten oplevert. Van de originele foto maken we eerst een geblurrede versie van (Filter > Blur > Gaussian Blur > Radius naar eigen wens). Vervolgens maken wij deze passend in de uiteindelijke afbeelding, zodat deze in de volle breedte gevuld wordt. Vervolgens plaatsen we de foto daar bovenop.

140930-07140930-08

Belangrijk: Wanneer jezelf aan de slag gaat met je eigen afbeeldingen, probeer de achtergrond met de foto in verbinding te brengen door de juiste kleur te vinden.

Heb je zelf een goede tip? Laat het weten in de comments.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter


zes − = 4