Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/iquunl/public_html/woeisang/wp-content/themes/yoo_nano2_wp/warp/systems/wordpress/helpers/system.php on line 61
Joomla of WordPress? | Woei-Sang's Blog

Joomla of WordPress?

Geschreven door Woei-Sang Tang op . Geplaatst in Web Design

WordPress of Joomla?In de Webdesigner van deze maand (nummer 36 – mei 2011) wordt weer eens aandacht besteed aan Joomla. In een langdradig artikel wordt weer eens de ontstaansgeschiedenis en de uitgebreide mogelijkheden van Joomla beschreven, dus eigenlijk geen nieuwe dingen voor de ervaren webdesigners, maar dat is niet erg, aangezien er elke dag weer nieuwe webdesigners bijkomen.

Helaas miste ik een conclusie waaruit zou moeten blijken waarom je nu Joomla boven WordPress of Drupal zou moeten verkiezen. Toegegeven dit is eigenlijk ook niet te doen, want of je voor Joomla of WordPress kiest, is geheel afhankelijk van de website die je gaat maken.

Wanneer mensen mij vragen welk CMS ze zouden moeten gebruiken, dan antwoord ik standaard met “Ligt eraan wat je met de website wilt doen”. Het kan als een dooddoener beschouwd worden, maar ik sta er telkens weer achter. Ik zou niet kunnen zeggen welke nu beter is WordPress of Joomla.

Ik maak van beide systemen evenveel gebruik (bijv. WoeiSang.com is gebouwd op WordPress, en CSD Consultancy is gebouwd op Joomla), omdat ik op deze manier zoveel mogelijk op de hoogte blijf van de ontwikkelingen van beide systemen. Dit deed ik voorheen ook met de websites van mijn cliënten. De ene keer gebruikte ik WordPress en de andere keer weer Joomla, net waar ik zin in had.

Tegenwoordig kijk ik veel meer naar de wensen van de klant, en ook hoe handig ze zijn met een CMS. Soms is het voor een webdesigner moeilijk te begrijpen dat een klant niet goed om kunnen gaan met een CMS in al zijn eenvoud. Maar als je ziet dat mensen al moeite kunnen hebben met Microsoft Word, dan is dat niet zo onbegrijpelijk.
Wanneer de klant een blog wilt, dan kies ik vrijwel standaard voor WordPress. Is eenvoudig op te zetten, snel en makkelijk te configureren, en heeft ook een vrij makkelijke en overzichtelijke UI aan de achterkant. Dus als het budget laag is, of je zit krap in je tijd, WordPress kiezen.
Vrijwel alle klanten waarmee ik gewerkt heb en een bedrijfswebsite wilde, waren eigenlijk op zoek naar een website die eigenlijk fungeert als een online visitekaartje, of online folder van het bedrijf, waar ze maar heel af en toe de tekst wilde aanpassen.  Hoe zonde is het dan als je al die tijd bezig bent geweest met het opzetten van een Joomla website, terwijl ze niet eens gebruik maken van de talloze mooie functionaliteiten ervan?

Zodra er sprake moet zijn van user generated content (UGC), dan stap ik al snel over op Joomla. Zelfs het standaard ledensysteem van Joomla werkt al prima, laat staan als je gebruik maakt van Community Builder. Ook als er een nieuwsbrieffunctie erbij hoort dan is Joomla mijn eerste keus.

Kortom, bekijk het vanuit de klant, vraag goed na wat ze precies met de website willen gaan doen en maak op basis daarvan de keus tussen Joomla of WordPress (of een andere CMS uiteraard), en kijk niet wat je zelf vind wat het beste werkt.

 

Labels:,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter


9 − zes =