Waarom Je Facebook Advertenties Worden Afgekeurd

Geschreven door Woei-Sang Tang op . Geplaatst in Marketing, Social Media

Regelmatig hoor ik dat Facebook-advertenties of gepromote berichten door Facebook worden afgekeurd. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat als gevolg daarvan zelfs de gekoppelde Facebook-accounts of advertentie-accounts worden geblokkeerd. Een veel gehoorde klacht is dat Facebook vaag blijft over de exacte redenen van de afkeuring. Dit komt doordat er duizenden scenarios denkbaar zijn om een advertentie af te keuren en Facebook heeft er simpelweg te weinig middelen om elke afkeuring gedetailleerd te onderbouwen.

In dit artikel zal ik belangrijke redenen beschrijven die voor Facebook de aanleiding geven om je advertenties af te keuren, zodat je hier rekening mee kunt houden bij je volgende campagnes.

Gebruikerservaring

Facebook is er van overtuigd dat advertenties een positieve invloed heeft op de gebruikerservaring van haar gebruikers, dus haar streven is dan ook  om alleen advertenties toe te laten die dit bevordert. Dit klinkt vaag, maar is het niet. Vraag je zelf af “draagt deze advertentie bij aan een positieve gebruikerservaring?”, dus met andere woorden “zou je op de Like-knop klikken?”. Een shockerende afbeelding gebruiken om aandacht te trekken is fout. Waarom is een positieve gebruikerservaring zo belangrijk voor Facebook? Waarom zou je Facebook nog gebruiken als dat er niet zou zijn?

Vertrouwen

Nog belangrijker voor Facebook is “Vertrouwen”. Er geldt bij Facebook een “zero tolerance”-beleid voor adverteerders die afbreuk doen aan het vertrouwen tussen Facebook en haar gebruikers. Dit is al snel het geval. Gebruik geen afbeeldingen die totaal niks te maken hebben met de aanbieding (of de advertentietekst daarvan) waarvoor je de advertentie hebt aangemaakt. Of advertenties die inhaken op een bepaalde angst of hype, landingspagina’s die niet representeren wat je daadwerkelijk aanbiedt of video’s zonder afspeelknoppen of die de gebruikers laat wachten. Gebruik ook geen nepafbeeldingen (gemanipuleerd) of afbeeldingen van een zeer lage kwaliteit.

Gebruikersklachten

Facebook-gebruikers kunnen in enkele klikken eenvoudig een advertentie verbergen. Dit is al een aanleiding voor Facebook om je advertenties te onderzoeken. Wanneer er klachten over je advertenties binnenkomen en je advertenties zijn niet misleidend, je landingspagina’s zijn helder en duidelijk en deze zijn niet misleidend of frustrerend voor de gebruiker, dan ben je veilig. Maar klachten komen zelden binnen voor advertenties die betrouwbaar en transparant zijn.

Commentaar verwijderen

Het is geen probleem om negatieve of spam-achtige commentaar te verwijderen, maar alle negativiteit verwijderen geeft ook te denken. Dit komt over alsof je iets te verbergen hebt of probeert om de gebruikers te misleiden. In zulke gevallen is het beste om de advertentie niet te laten lopen.

VSL en squeeze-pagina’s

Facebook heeft geen problemen met video’s die iets aanprijzen of squeeze pages (pagina’s die gericht zijn om het e-mailadres van de bezoeker te verkrijgen). Wel heeft Facebook problemen met zulke pagina’s als het niet duidelijk is wat voor een business achter deze pagina’s zitten.  VSL’s (video sales letter: een landingspagina met een video, autoplay en zonder afspeelknoppen) doen inbreuk op de vertrouwensrelatie tussen Facebook en haar gebruikers – dus niet aan beginnen. Vooral affiliatemarketeers die gebruikers doorsturen naar zulke pagina’s moeten er goed op letten om niet met shady adverteerders in zee te gaan.

Verkeerde afbeeldingen

Een groot gedeelte van de afkeuringen is het gevolg van verkeerde afbeeldingen. Omdat dit vaak niet met opzet gebeurt, leidt dit vaak tot vraagtekens over de reden van afkeuring van een voor de rest goede advertentie. Facebook heeft een vrij duidelijk afbeeldingsbeleid voor advertenties:

  • Advertenties mogen geen afbeeldingen bevatten die voor meer dan 20 procent uit tekst bestaan, inclusief logo’s en slogans
  • In afbeeldingen mag geen gebruik worden gemaakt van politieke, seksuele of andere gevoelige kwesties
  • In afbeeldingen mag geen gebruik worden gemaakt van tactieken om mensen te shockeren of angst aan te jagen
  • Afbeeldingen die op mensen onder de 18 jaar zijn gericht, moeten geschikt zijn voor die leeftijdsgroep
  • Afbeeldingen mogen niet te seksueel zijn, naaktheid suggereren, te veel huid of decolleté laten zien en zich ook niet onnodig concentreren op lichaamsdelen
  • In afbeeldingen mag geen niet-bestaande functionaliteit worden afgebeeld, waaronder, maar niet beperkt tot, afspeelknoppen die ten onrechte videoafspeelmogelijkheden suggereren of sluitknoppen waarmee niets kan worden gesloten
  • Afbeeldingen mogen geen QR-codes bevatten
  • In afbeeldingen mag zonder toestemming geen gebruik worden gemaakt van Facebook-merkafbeeldingen, waaronder, maar niet beperkt tot, logo’s, pictogrammen en afbeeldingen van waarschuwingsberichten

In dit artikel heb ik de belangrijkste redenen voor afkeuring van je Facebook-advertenties op een rij gezet. Probeer deze punten te vermijden en je advertentie zal in 95% van de gevallen gewoon goedgekeurd worden. Denk er aan dat Facebook haar gebruikers goed beschermt tegen praktijken die hun vertrouwen in Facebook schade aanbrengen. Wie zich hier schuldig aan maakt zal tegen een geblokkeerde account aanlopen en dan is het maar de vraag of je ooit weer toegang hiertoe terugkrijgt.

Labels:,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter


een + 5 =